Artikelen database: neuschwabenland deel 19

Homepage » Artikelen database » neuschwabenland deel 19
[AFBEELDING]

Inmiddels zijn we zover gekomen dat de eerste rompdetails aangebracht zijn. Dit betreft de  patrijspoorten en het ankerkluis. Om deze te simuleren heb ik delen gebruikt uit een oude speldoos. Altijd handig om alles te bewaren. Ook zit er een verhaallijn in.

 

 

Tijdens de constructie van de boeg werden er diensten gedraaid. Zo werd er rond de klok doorgewerkt om vooral de romp klaar te krijgen voordat de grote spoelen in de romp werden geplaatst. Dit was ook wel nodig want de spoelen werden diep in de romp gemonteerd om een voordeel uit hun gewicht te halen. Hierdoor werd dus het zwaartepunt verlaagd waardoor de romp stabieler lag. Dus de rompzijwanden en de lage maar verstevigde vloer die moesten klaar zijn. De aanwezige " voormannen " dreven daarom ook volop de arbeiders tot hun uiterste kunnen om de werkzaamheden af te krijgen. Pauzes werden niet ingelast. Eten en drinken kon ook tijdens het werken en een eventueel toilet gebruik bestond erin om een aanwezige emmer te gebruiken en deze later mee te nemen naar een loos plaats. Werkdagen van 10 uren achter elkaar waren heel gewoon daar in de ijskoude grot. Toegegeven ze mochten wel een dikke jas aan maar deze werd al snel uit gedaan want snel en hard werken kon je daar niet mee. Je riskeerde dat je werd uitgekozen om als voorbeeld te dienen wat er werd gedaan met luie arbeiders. Deze arbeiders waren gevangen genomen metaal bewerkers of havenwerkers. Er werden om de dag nieuwe mensen aangevoerd om het werk maar snel genoeg te laten geschieden. Bij aankomst waren deze nog fit en zagen er " normaal " uit. Maar de meeste zagen na twee tot drie dagen heel anders uit. Een witte uitstraling in het gezicht en ze liepen dan ook meestal gebogen met verstijfde vingers. Dus werden de meeste al na drie dagen verlost uit hun lijden en werden erg snel aangevuld met nieuwe arbeiders. Dat verlossen was nu net niet iets waar je op hoopte. Deze mensen werden dan door twee soldaten vrij ruw weg gedragen uit de koude grot waar ze weinig eten en drinken kregen en waar ze hard en lang werken moesten. Ze werden meegenomen en werden dan losgelaten in een afgelegen gebouw met een stille en fel verlichte grote ruimte. Het was daar warm en je kon er bijen horen. Voordat de soldaten wegliepen riepen ze dan tegen de bijna uitgebluste arbeider " Jetzt kannst du ausrüsten und hast du ruhe".

 

 

 

Verward door de kou en de pijn dachten ze allemaal dan dat ze weg konden...weg uit deze hel. De warmte deed hun goed. Ze vergaten snel dat ze bijna in bevroren toestand naar binnen werden gebracht door de soldaten. En dan ineens na een minuut of twee ging er aan het plafond een luik open en deze schoof eerst naar boven en dan opzij. Eindelijk...de verlossing was nabij. De warmte werd goed gevoeld en deed hun zere lichaam soepeler worden alsof ze weer bijna normaal konden functioneren. Het geluid van de bijen werd wel steeds luider en het leek alsof ze door het geopende gat in het plafond naar binnen zouden komen. Maar in plaats van bijen verscheen er een ronde schijf uit het plafond. Deze zag eruit alsof er twee soepborden tegen elkaar waren gelijmd. In het midden dikker dan de buitenste kanten. De schijf leek te draaien of te gloeien...ze wisten niet wat ervan te denken. Terwijl de schijf dieper zakte richting de vloer verscheen er aan de bovenzijde een dikke zwarte ronde as waar de twee borden aan vast hingen. De schijf leek een diameter te hebben van drie meter of misschien wel iets meer..De aanwezige soldaten gingen weg en sloten de deur achter zich dicht zodat de arbeider alleen was in de witte en warme ruimte die nu steeds warmer begon te worden. Het enigste wat ik mij daarna nog daarvan kan herinneren was dat de alleen gelaten arbeider altijd begon te schreeuwen .In het begin alsof ze aan het hoesten waren of iets in die richting maar dit ging altijd snel over naar geschreeuw...soms wel minuten lang. En dan werd het ineens stil....het geluid van de bijen werd minder en minder. Ik was vergeten te vermelden dat er aan de buitenzijde van de toegang deur twee ronde lampen hingen. Een groen en een geel. Als de gele lamp aanging begon het jammeren van de arbeider. En als de groene lamp aanging werd de deur geopend door de soldaten.

 

 

 

Deze trokken eerst glanzende zilver gekleurde pakken met zilveren handschoenen aan. Dan gingen ze naar binnen en trokken de deur dicht. Wat er daarna gebeurde was nooit te zien. Wel kwamen ze naar een half uur naar buiten met zwarte brokken in hun handen. Deze leken op stukken hout of iets in die richting. Ik heb eens gezien dat een soldaat per ongeluk iets uit zijn handen liet vallen op de grond. Je hoorde een zachte plof en zag grijze stof omhoog dwarrelen. Net talkpoeder maar alleen dan donker grijs van kleur. Wat er met de arbeider was gebeurt is mij nooit duidelijk geworden in die tijd....maar later wel...ik denk dat voor de neuschwabenland onderdelen werden getest in die ruimte.....Ja moest ook wel want het gebouw was omsloten door een soort hekwerk alsof je iets binnen wilde houden. Het hekwerk was rondom het gebouw vastgemaakt dus tegen de wanden aan. De arbeiders zag je er nooit uitkomen. Zouden ze dan toch misschien vrij zijn worden gelaten?. Maar hoe dan want in deze ijzige kou buiten kon je niet overleven. Dus misschien met een ander schip naar huis gebracht?. En wat waren dan die zwarte brokken?. Soms was er een soort bal bij die dan met twee handen werd vastgehouden door een van de soldaten. Ik wist het toen niet. En ik wilde het ook niet weten. Maar de tijd zou zichzelf inhalen...

 

 

Let op. Alle intellectuele inhoud van www.homeghost.nl is beschermd middels copyright.

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...