Artikelen database: uboot

[AFBEELDING]

Dit wordt een tweede project naast de neuschwabenland. Allebei komen ze uit WWII en horen prima bij elkaar. Het betreft het bouwverslag van de U82. Over de Duitste Uboten ten tijde van WWII is zoveel info te vinden op internet dat ik mij in dit verslag beperk tot de constructie van het model.

 De Vegesacker werf kreeg op 25 januari 1939 de opdracht voor de bouw van de Uboot. Kiellegging vond plaats op 15 Mei 1940 en op 14 Mei 1941 werd ze in dienst gesteld door Oberleutnant Siegfried Rollman. De U82 heeft tijdens haar diensttijd drie missies uitgevoerd waarbij ze negen schepen met een gezamelijk tonnage van ca. 53.049 tot zinken heeft gebracht en/of beschadigd. De U82 was een opleidingsboot tot 31 Augustus voor het derde U-Flottille in Kiel.

 De constructie zal sterk lijken op de U82 welke ik in 2007/2008 heb gebouwd dus met de bekende sandwich bouwwijze welke zich voor mij als uitstekend heeft bewezen de afgelopen jaren. Alleen ligt de schaal kleiner als destijds. Het oorspronkelijke model van mij was gebouwd in 1:35. Dit buitengewone project zal geboywd worden in schaal 1:48 waarbij de totale lengte op ongeveer 140 cm zal kunnen uitkomen. De constructie is inmiddels al gestart en dat is te zien in bijgevoegde foto`s. Ik heb er reuze zin in omdat ik haar al eens eerder heb mogen bouwen en dit wordt dan mijn derde Uboot in mijn carriere. Veel kijk plezier tijdens het volgen van dit tweede monster project naast de neuschwabenland.

 

 Na het grote voorbeeld van mijn project zijn de schotten uitgetekend en is het bouwplan gereed gemaakt.

 

Op 9 mm dik MDF worden ze gelijmd om ze mooi met de figuurzaag ( hand of elektrisch ) eruit te zagen.

 

 De vierkante gaten erin zorgen ervoor dat de schotten mooi uitgelijnd later aan elkaar kunnen worden gemonteerd. Verder van belang is dat het verloop goed is. Later moeten de schotten iets afgeschuind worden aan de buitenkant.

 

 

 

 

 Het meest rechtse schot is de kleinste. Dit is het schot voor het achterschip. Daar is geen plaats voor de dwarsligger van 9 mm vurenhout.

Met montagekit gemonteerd op styropor ( piepschuim). Let op!. Alleen witte houtlijm, speciale styropor lijm of de meeste ( niet alle ) montagekit soorten zijn geschikt voor het verlijmen van piepschuim. Anders loop je de kans dat het styropor wegsmelt als sneeuw voor de zon.

 

 En op de workmate worden de verschillende segmenten samengevoegd en gemonteerd met montagekit. Voordeel hiervan is dat de schotten hierop mooi uitgelijnd kunnen worden voor het drogen.

 

 

Let op. Alle intellectuele inhoud van www.homeghost.nl is beschermd middels copyright.

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...