Artikelen database: Balsahout deel 1

Homepage » Artikelen database » Balsahout deel 1
[AFBEELDING]

Balsa ( Ochroma pyramidale ) is een snel groeiende houtsoort welke voornamelijk groeit in Midden en Zuid Amerika. Daar zijn plantages om deze boom te kweken. De balsa boom is een erg snel groeiende boom. In amper 6 jaar kan de, overigens bijna takloze boom, tot hoogtes groeien van wel 20 meter. De stam dikte varieert dan tussen 0,7 tot 1,5 meter. Juist omdat balsa een laag volume massa heeft ( licht in gewicht ) is het bij uitstek geschikt voor toepassingen waar een laag gewicht van belang is. Daarom is balsa bijzonder geschikt voor de fabricage van o.a. dobbers voor de visvangst, maquette bouw en ook natuurlijk modelbouw. Helaas heeft dit ook zijn nadeel. Juist om het balsa hout geschikt te maken voor bijvoorbeeld onze hobby, moet het gedroogd worden. Het droog proces gebeurd in 'droog stallen', waarbij het geschaafde hout in dikke balken wordt gestapeld om daar via droge en warme lucht toevoer gedurende enkele weken te rusten en het aanwezige vocht in de balken af te geven in de openheid. Gebeurd dit te langzaam zal blauwschimmel het hout gaan aantasten en onbruikbaar maken. Let op. Dit kan ook thuis gebeuren of in de winkel als het te lang in een vochtige ruimte wordt opgeslagen. Het is dan verkleurd en slaat wit en blauwe kleuren uit. Het hout is dan vochtig en brokkelt. Eenmaal aangetast is het niet meer te gebruiken.

 

Balsa houtafb is voor de verwerking bijzonder geschikt om te verlijmen met houtlijm, montage kit of de meest gangbare contactlijmen. Spijkers of schroeven zijn absoluut niet te gebruiken omdat het hout daarvoor een te laag volume heeft. Wel is gezond balsa hout prima te buigen als het nat wordt gemaakt met koud water. Heet of warm water zal de poriën te ver openen en bij een buiging zal het breken. Droog balsa hout is niet te buigen zonder het risico op breken. Nadat balsa in koud water is gedompeld, is het zaak om het enkele minuten te laten rusten. Daarna kan het geplaatst worden op de ondergrond om het te verlijmen. Het balsa plankje is dan te fixeren met kopspelden en of druk klemmen waarbij de voeten van de klemmen worden afgeschermd met een stukje tape of een stukje afval balsa hout om indrukken van de klem te voorkomen. Laat hierna de verlijmde en geplaatste plank minstens 12 tot 18 uur drogen in een droge en warme omgeving om het vocht snel te laten verdampen. Nooit verhitten of verwarmen met een hittebron om het scheef trekken of alsnog scheuren van het hout te voorkomen. Daarna de fixatie middelen verwijderen en het aangebrachte hout enige uren wederom laten rusten om het hout de kans te geven om de spanningen eruit te laten gaan. Daarna kan het plankje lichtjes geschuurd worden met een fijne korrel om de nog rechtop staande hout " haartjes" te verwijderen zodat het hout niet wordt beschadigd tijdens de verdere verwerking. En dan kan het plankje verder afgewerkt worden, zoals op maat snijden/zagen van het eventuele overtollig materiaal.

 

afb

Voor een gladde en mooi egale oppervlak is het aan te bevelen om het balsa te voorzien van een laag porienvuller. Hiermee worden de nog openstaande hout poriën gesloten. Na een uurtje is de porienvuller voldoende gedroogd om met wederom een fijne korrel schuur papier lichtjes glad te worden geschuurd. Dan kan het verder worden bewerkt met o.a. primer of een voorstrijk lak (verdunde grondlak). Persoonlijk vind ik balsa hout een geweldige houtsoort om mee te werken. Ik heb het in zeer fraaie bochten kunnen buigen(nat gemaakt). In al mijn scratch projecten heb ik het verwerkt en ga dit ook in de nog toekomstige projecten verwerken. Het laat zich heel goed verwerken met een scherp mes en/of een fijn vertande zaag. Een plankje van 1,5 mm dikte kost gemiddeld € 1,50. En is verkrijgbaar in de wat uitgebreidere modelbouw winkel of hobby shop.

 

www.homeghost.nl

 

Dit artikel:

[LINK]


Gerelateerd: 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...