Artikelen database: Sandwich bouwwijze

Homepage » Artikelen database » Sandwich bouwwijze
[AFBEELDING]

Bij houtbouw en scratchbouw zijn er verschillende mogelijkheden om de romp te construeren. Zo kennen we de spantenbouw, waarbij de buitenwand wordt ondersteunt aan de binnenzijde d.m.v. uitgezaagde of uit hout gestanste vormen (spanten ). Veelal worden er dan aan de buitenzijde dunne houten latjes tegen de spanten gelijmd. Dit is heel leuk om te doen en bij deze vorm bestaat het bouwen van een project voor de helft van de tijd eruit om de romp zo te construeren. Ook kan het zijn dat bij kleinere modellen er houten plankjes tegen worden gelijmd i.p.v. de dunne houten bekledings latjes.Een andere bouw wijze bestaat erin dat de romp reeds klaar is voor montage. De romp is dan door de fabrikant kant en klaar mee geleverd in de bouwkit. De romp bestaat dan vaak uit ABS kunststof of Polyester materialen.Er zijn ook modelbouwers die erg ver hierin gaan, en de romp geheel uit een blok hout gaan snijden en schrapen. Spreekt voor zich dat dit heel erg intensief werk is, en heel veel geduld en handigheid vereist van de bouwer.

 

En dan is er de door mij gebruikte sandwich bouwwijze. Kort geschreven bekleed je hierbij een vooraf op maat en in de juiste vorm gesneden romp uit Styropor oftewel tempex met houtmateriaal uit dunne plankjes. In de volksmond noemen we dit ook wel piepschuim. Deze methode ben ik gaan toepassen bij de U82 als eerste omdat deze constructie wijze erg geschikt is voor grote modellen. Het is erg licht, heel goed verwerkbaar met een scherp mes of een zaag met fijne tanden. Je kunt het prima schuren, of ook bewerken met heet gereedschap zoals een dunne weerstands draad die met behulp van een kleine strak gespannen draad tussen een beugel is gespannen.  Deze weerstands draad wordt heet wordt gemaakt tijdens de werkzaamheden met behulp van een stroom welke je erdoorheen laat lopen met behulp van een adapter ( 12 volt ). Ik werk altijd met een scherp mes en een fijn vertande zaag. Dit voldoet voor mij uitstekend. Persoonlijk vind ik het een risico om een hete draad erdoor te voeren. Als je per ongeluk een verkeerde beweging maakt kan het zijn dat de vorm ineens verkeerd is. Want de hete draad smelt zich er heel erg vlug een weg doorheen.. 

 

De Styropor koop ik altijd in de bouwmarkt. Hier worden er grote blokken van verkocht voor een milde prijs. Deze blokken zijn bedoeld als isolatie bijv. Maar wij scratchbouwers kunnen er ook andere dingen mee doen. Nadat ik enkele stukken op elkaar heb gelijmd met montagekit, laat ik dit altijd eerst goed uitharden zodat de blokken niet meer onderling kunnen verschuiven. Styropor heeft wel een nadeel. Het is niet met alle lijm soorten te verwerken. De meeste lijmen laten het Styropor smelten als het ermee in aanraking komt. Kontaktlijm bijv. of lijmen gebaseerd op thinner of weekmakers. Er bestaan op de markt ook speciale Styropor lijmen. Doch persoonlijk vind ik deze duur in aanschaf ten opzichte van montagekit. En montagekit is ook makkelijk verkrijgbaar in de bouwmarkt.

 

De sandwich bouwwijze is in princafbipe niet erg moeilijk. Je snijd eerst uit het blok Styropor de juiste vorm eruit met behulp van een fijne zaag en een scherp hobby mes bijvoorbeeld. En deze vorm bekleed je dan met de door jou gekozen houtsoort. Bij mijn projecten gebruik ik altijd 1,5 mm dikke balsaplankjes daarvoor. Dit houtmateriaal laat zich uitstekend bewerken. En als je het nat maakt met koud water dan laat het zich bijna in elke vorm zetten. Deze bala plankjes zijn verkrijgbaar in de betere modelbouw winkel of online te koop. Met montage kit, welke je over de te bekleden oppervakte aanbrengt, lijm je dan de plankjes op het Styropor. Hoewel montage kit niet erg snel droogt, moet je toch nooit te grote oppervlaktes ineens bestrijken met montage kit. Beter is het om gedeeltes van de plankjes een voor een te monteren op het Styropor. Het planke goed aandrukken en vast zetten met gekleurde kop speldjes. Daarna laat je het aangebrachte plankje minstens 12 uur zo vast zitten. Daarna de speldjes verwijderen en je kunt het plankje eventueel schuren of verder bewerken naar je wens. Indien je lange en dunne rompen gaat bekleden is het wel raadzaam om tussen de blokken Styropor een houten geraamte aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld met spanten. waarbij je de Styropor blokken ertussen lijmt met montage kit. Dat omdat Styropor in zulke gevallen kan gaan doorbuigen omdat je het nog niet hebt bekleed. Nadat je het hebt bekleed buigt het niet meer en is het net zo sterk als spantenbouw. Let wel, als je een romp gaat bouwen voor een RC schip dan moet je altijd zorg dragen dat de buitenwand waterdicht is. Balsa hout is niet waterdicht. Nadat je de romp helemaal klaar hebt, kun je als nodig Styropor uit de romp snijden zodat je erin een holte krijgt. Houd wel rekening met een minimale rompwand dikte, zodat je de romp niet verzwakken gaat. En na gedane klussen met Styropor nemen we een stofzuiger om de bolletjes op te zuigen. Want Styropor geeft wel een hoop rommel of beter geschreven sneeuw als restmateriaal. Maar daar laten we ons niet door afschrikken. Eventueel kun je, als nodig, meer info over deze werkwijze vinden in mijn full scratch bouw verslagen met foto materiaal.

 

afbafb

 

www.homeghost.nl

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...