Artikelen database: Lijmen en verbindingen

Homepage » Artikelen database » Lijmen en verbindingen
[AFBEELDING]

Iedere modelbouwer kan er niet zonder. We kunnen onze hobby ook niet beoefenen zonder. Lijmen nemen bijna de belangrijkste taak voor ons op zich. En er zijn er zoveel verschillende. Soms zien we misschien wel niet meer de bomen door het bos daarvan. Het is ook onmogelijk om alles te kunnen opnemen. Er bestaat wel voor iedere specifieke taak een lijm. We onderscheiden echter toch wel enkele hoofdgroepen hierin. Voor de plastic modelbouw maken we voornamelijk gebruik van weekmakers. Dit zijn lijmen die de oppervlakte van het kunststof bijna vloeibaar maken. Hierdoor "smelten"de onderdelen aan elkaar. Denk hieraan aan de vloeibare lijmen van revell bijv. Dit weken wordt mogelijk gemaakt door een agressief oplosmiddel. Dit kun je ook goed ruiken in de lijm. Deze oplosmiddelen zijn echter niet zo gezond om in te ademen,dus niet te lang eraan snuiven is wel belangrijk. Voor de houtbouw gebruiken we als basis witte houtlijm. Deze is verkrijgbaar in snelle en normale droogtijd. Witte houtlijm is erg sterk als het eenmaal is uitgehard en wordt bijna doorzichtig. Daarom wordt het ook wel eens gebruikt in de plastic modelbouw om de ramen ermee te lijmen. Niet agressief en doorzichtig opdrogend is het ideaal voor het verlijmen van clearparts.

 

Verder kennen we ook enkele krachtlijmen. Zoals twee componenten lijmen of cyanoacrylaatlijm ( secondelijm).Lijmen voor tempex (bijvoorbeeld montagekit) of lijm soorten voor harde of zachte kunststoffen. Kortom eigenlijk teveel om te schrijven. Ga naar de bouwmarkt of hobby winkel om de juiste lijm te kunnen kiezen voor het doel. Neem geen genoegen met een onduidelijke lijm. Je wilt immers niet dat je model na een aantal jaren uit elkaar begint te vallen of onderdelen plots eruit verdwijnen. Een van de mindere lijmsoorten is toch de secondelijm in onze hobby. Cyanoacrylaatlijm lost langzaam op. Het is een uitstekende lijm als je snel enkele onderdelen aan elkaar wilt hebben. Maar eenmaal vast, breng je het best er aan andere lijm overheen na. En de secondelijm lost op in dampen. Wij zien deze niet,maar als je ooit eens clearparts hebt verlijmd met secondelijm weet je het nu wel. Je clearparts slaan er wit van uit. Mijn persoonlijke advies is om beter geen secondelijm te gebruiken in de modelbouw wereld als definitieve bevestiging.

 

Net zo belangrijk als een goede lijm is het om goed plakband te hebben. Hiermee kun je ook tijdelijk je model fixeren tijdens de droogtijd. Gebruik schilderstape of de befaamde Tamiya tape. Beide zijn geschikt omdat ze nauwelijks enige residu (lijmresten van de plakband) achter laten op je model en toch een goede hechting geven voor het afplakken voor het spuit of schilderswerk bijv. Verder mag de hecht kracht van de tape ook niet te hard zijn, anders loop je kans dat je per ongeluk reeds eerder aangebrachte verf ermee af trekt van je model. Gebruik uiteraard nooit een ducktape of een andere tape met sterke hechting. Je model kan daardoor onherstelbaar beschadigd worden. Verder kunnen ook spelden met kop zeer handig blijken te zijn als je met hout werkt. Zo kun je materialen aan elkaar bevestigen tijdens het drogen van de lijm. Een spuit kan handig zijn om zeer kleine lijmen te doseren,mits je niet vergeet om deze schoon te maken,afhankelijk van de gebruikte lijm erin natuurlijk.

 

www.homeghost.nl

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...