Artikelen database: Handig handgereedschap

Homepage » Artikelen database » Handig handgereedschap
[AFBEELDING]

Wat ik persoonlijk erg belangrijk vind is dat je als modelbouwer kunt beschikken over een gala van goed en deugdelijk hand gereedschap. Niets is zo belangrijk. Of je nu werkt met kunststof of met metaal soorten of met de vele verschillende houtsoorten, voor al dit materiaal heb je een goed stuk gereedschap nodig om het te kunnen bewerken. En een junior zaag is daar een van. Hierin span je heel eenvoudig een zaagblad in. Waarbij je gemakkelijk kunt kiezen voor een zaagblad voor het zagen van hout of kunststof dan wel voor het zagen van metalen. En daarbij hoort ook een figuurzaag natuurlijk. Eventueel kun je het nog aanvullen met een beugelzaag. Het voordeel van de beugelzaag in de modelbouw is dat het gewicht van dit gereedschap soms kan meehelpen om een dik stuk materiaal vlug door te kunnen zagen. Ook vind ik dat je daarbij een houten verstekblok moet hebben. Hiermee kun je altijd haaks zagen of onder verstek. Gebruik een houten verstekblok, een aluminium verstekblok maakt je zaagbladen vlugger bot. Net zoals een goed stuk zaag gereedschap is een goed snij gereedschap onontbeerlijk. Gebruik hiervoor het liefst het snij gereedschap van het merk X acto. Deze hebben zich,in mijn ogen, al vele jaren voor de modelbouwer bewezen door hun deugdelijke kwaliteit. maar dat is een persoonlijke ervaring en geen verplichting uiteraard. Er bestaan vele soorten en vormen losse mesjes, geschikt voor elk een apart doel. Gebruik ook een wetsteen. Op deze kleine slijpsteen kun je de mesjes regelmatig weer scherp slijpen. Erg eenvoudig maar enorm economisch. En ook beter voor het resultaat. Een scherp mesje geeft altijd een mooie snij naad. En dat spiegelt zich weer terug op je project.

 

Natuurlijk horen enkele kleine tangetjes ook daarbij. Denk hieraan aan zijknip tangetjes of puntbek tangetjes. Altijd handig om erbij te hebben. Pincetten is een must. Dit hoort ook gewoon tot de standaard in je gereedschap. De reden hiervan moge duidelijk zijn. Zorg dat je vele verschillende pincetten hebt,er zijn er ook vele verschillende op de markt. Ieder weer geschikt voor een doel. Hetzij om vast te houden of om ergens tussenin te plaatsen of om een onderdeel om een hoek te kunnen plaatsen enz. Zorg goed voor je pincet punten. Een omgebogen punt is niet meer geschikt voor het werk.

 

Naast het zaag en snijwerk en de pincetten zijn ook de soldeerbouten voor mij erg belangrijk. Ik soldeer de relingen ermee bijv. Of als ik een project bouw met verlichting kan ik daarmee de leds of de verbindingen mee produceren. Ook hier geld dat je het liefst twee verschillende bouten kunt hebben. Een met een kleine punt en klein vermogen (bijv.30 watt) voor het fijne soldeerwerk aan de verlichting. En een wat dikkere punt met een hoger vermogen ( bijv,120 watt) om,zoals ik dat doe,de relingen ermee te kunnen solderen. Natuurlijk heeft niet iedereen deze werkzaamheden. Dit is slechts een leidraad. Maar als je gaat solderen,gebruik dan ook soldeertin met een harskern. Dat geeft altijd een betere hechting.

 

Om nu je onderdelen onderling ook aan elkaar te kunnen monteren zijn lijmklemmen natuurlijk altijd je standaard gereedschappen. Hier zijn er bijna ontelbaar verschillende soorten te verkrijgen. Ieder weer verschillend in grootte en klem kracht. Erg belangrijk is dat je klemmen,voor onze hobby aanschaft die beschikken over scharnierende klem punten. Deze passen zich altijd aan aan de oppervlakte van je onderdeel. Neem geen klemmen met een grote klem kracht. Je model kan erdoor beschadigt worden. Of plaats anders een klein houten plaatje tussen de klempunt en je onderdeel. Zo kan de klem niet je onderdeel beschadigen.

Je zult zien dat je je klemmen met de tijd gaat uitbreiden in aantal en grootte. Geef hieraan toe. Beter teveel klemmen als net een te weinig als je bezig bent.

 

afb

 

 

afb

 

www.homeghost.nl

 

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...