Artikelen database: Creativiteit

Homepage » Artikelen database » Creativiteit
[AFBEELDING]

Welke modelbouwer kent dit niet?. Je bent in de modelbouw afdeling van een winkel of beter nog, je bent in een modelbouw winkel. Om je heen staan allemaal hele uitdagende bouwdozen en materialen. Uitnodigend lonken ze naar je toe. En dan ineens krijg je als modelbouwer weer die kriebels, dat gevoel van die moet ik hebben of dit gereedschap en/of materiaal zal mijn werk gaan vereenvoudigen. Dit gevoel kennen we allemaal wel, er is geen remedie tegen. En met dit gevoel begint het dan. Kun je de verleiding weerstaan?. Meestal eigenlijk niet. En dat kenmerkt de modelbouwer in ons. We moeten gaan construeren,bouwen en verven/spuiten gaan. Niet alleen omdat we het model aantrekkelijk vinden,maar ook omdat we het gewoon moeten voelen. Dit moeten we gaan bouwen en/of samenstellen.

 

En dan eenmaal thuis gekomen met onze nieuwe aanwinst beginnen we meestal meteen met het openen van de doos of verpakking. We kijken naar de aanwezige decals,bouw instructies en het eventuele nodige bouwplan of werktekening. Alle onderdelen moeten we voelen en bekijken. En hiermee kunnen we best wel een tijdje doorgaan. Dat,beste lezers, kenmerkt de modelbouwer. En zo beginnen we dan op een moment aan ons nieuw project. Vol aandacht lezen we de instructies door,kijken naar de eventuele bijgevoegde afbeeldingen,zoeken uitgebreid (meestal) op internet naar informatie erover,want we willen proberen om het project zo goed als mogelijk te gaan produceren,althans dat geld voor de meeste modelbouwers. Eenmaal begonnen aan het project vergeten we al snel de tijd om ons heen. Ineens lijkt het wel of de wereld om ons heen stil staat,we horen nog nauwelijks geluiden om ons heen en krijgen niet meer mee wat er om ons heen gebeurt. Dit zijn de momenten waarbij ons modelbouw hart vol uit de remmen kan gaan. De beginnende modelbouwer gaat (althans zo is het bij mij gegaan en hoor ik om mij heen dat het meestal ook bij anderen zo gaat) meteen beginnen met stap 1. Het samenstellen van twee of meerdere onderdelen tot een samenhangend deel. Heel soms (of heel vaak) gebruikt de beginnende modelbouwer teveel lijm en dan blijkt ineens hoe gemeen lijm kan zijn. Je vingers zitten eronder waardoor sommige onderdelen ineens aan je handen en/of vingers blijven zitten het teveel aangebrachte lijm loopt over de details van de onderdelen heen waardoor deze bijna geheel verdwijnen onder de lijm,of erger nog...je gebruikt te weinig lijm waardoor de delen niet aan elkaar blijven zitten. Dus dan breng je nog even wat extra lijm erop aan. En dat blijkt dan ineens een hele grote bron van zorgen te zijn geworden. Want als een vloedgolf stroomt de lijm erover en loopt zelfs van het samenhangend deel af op de tafel. Dat geeft vlekken denk je,en al vlug leg je het verlijmde gedeelte even opzij om de gemorste lijm op te ruimen. In die haast blijkt ook nu ineens dat het weg gelegde deel gaat plakken aan de tafel,en dat wilde je niet. Dus dan neem je het vlug op en dan blijkt dat het deel zacht is geworden door het teveel aangebrachte lijm....Kortom pure ellende. En dat geeft je weer een teleurstelling.

 

Deze ervaring kunnen de meeste modelbouwers zich nog wel herinneren uit hun begintijd met onze hobby. Doch vergis je niet.Het zijn juist dit soort ervaringen die de beginnende modelbouwer vormen.Immers nu kun je erachter komen wat modelbouw van je kan eisen. Doorzettingsvermogen en zeker een behoorlijke dosis geduld. Kun je je over deze ervaringen heenzetten en heb je ervan geleerd, dan staat je bijna niets in de weg om door te gaan groeien in deze wonderlijke wereld van modelbouw.

 

En zo kom je na een geschatte tijd van enkele maanden erachter dat deze hobby je eigenlijk wel ligt. Je gaat jezelf steeds meer strengere eisen stellen,de lat steeds hoger leggen,steeds meer nauwkeuriger en vooral strakker werken. En dat geeft je op een gegeven moment de duw om een stap hoger te gaan in deze hobby. Nu ineens is gebleken dat je de onderdelen goed kunt samenstellen zonder te morsen en dat de onderdelen er ook nog eens goed vanaf komen zonder onder de lijm te zitten, en ze blijven ook nog eens goed zitten,en dan weet je dat je een grote stap verder bent gekomen. En ineens durf je, zonder dat je het in de gaten hebt, de onderdelen apart en in detail te gaan verven. Je gebruikt niet meer vier of vijf kleuren voor je model...nee nu verf je alle onderdelen,waarbij je nog eens ook de goede kleur ervoor gebruikt. Je gaat specifiek in de winkel kijken welke kleuren je nodig hebt en zo breid je onbewust je voorraad verf uit en wordt je steeds handiger erin om kleine onderdelen te verven zonder te knoeien,zonder dat je meer inkleurt als je wilt. Ook ga je je verdiepen in de decals,want die wil je ook goed en op de juiste plaats hebben en ook dat ze eens eindelijk blijven zitten. Soms ben je dan wel een jaar of anderhalf verder,heb je twee of drie projecten al achter de rug. En dit is al bijna een mijlpaal. Je gaat jezelf verheven tot een ervaren modelbouwer,immers je kunt een model netjes in elkaar zetten en daarbij ook nog eens het model prima in de juiste kleuren zetten zonder te knoeien. Je beseft dat je weer een stap hoger bent gekomen.Heerlijk onze hobby.

 

Tot de dag aanbreekt dat je een nieuwe kit koopt,die blijk geeft van zeer slechte passing te zijn,ontbrekende delen,decals die scheuren gaan tijdens het inleggen in het lauw warme water,onderdelen die maar voor de helft aanwezig zijn. En geloof me maar, dan komt de frustratie boven. Je bent uren bezig om enkele delen samen te voegen die maar niet willen passen. En eindelijk zitten ze goed tegen elkaar aangebracht met behulp van elastiekjes,wasknijpers of,als je snel bent gegroeid,samen gezet met lijmklemmen. En toch blijkt er dan ineens een klein scheurtje te ontstaan. En dus ga je vlug de klemmen wat verplaatsen of je voegt er nog enkele aan toe. Doch dan slaat onverwachts het noodlot toe. Door al die klemmen is het deel ineens scheef getrokken. En dus buig je het weer recht en voegt er nog een klein tipje extra lijm aan toe. Helemaal tevreden zie je dan dat het allemaal weer op gelost is,alles zit weer goed...toch?.....Nee,door de extra lijm wordt het kunststof ineens zachter.Het onderdeel valt uit elkaar of erger nog,het vervormt zo erg dat het niet meer is te herkennen....Wat doe je dan?.Opgeven met de hobby omdat je dit niet aankan?. Doorgaan ermee,maar je hebt de onderdelen niet als reserve aanwezig?. Of toch maar stoppen met dit project en een nieuwe kit kopen gaan?. Het zijn dit soort beslissingen die je verder perfectioneren in je ervaringen in onze hobby.....

 

Ooit breekt de dag aan,dat je al deze problemen te lijf bent gegaan. Geen enkel probleem staat jou een perfect model in de weg. Je weet uit ervaring hoe je problemen aan kunt passen aan jouw eisen,hoe je tegenvallers kunt omzetten in succes. Niet alleen verf je nu de onderdelen zelfs met eigen gemixte kleuren of toevoegingen,maar je gebruikt nu zelfs al de airbrush om een perfecte kleurlaag aan te brengen. Je bent waarachtig gegroeid van de beginner tot de expert.

 

En dan breekt voor sommigen onder ons een belangrijke stap aan. We gaan kiezen welke weg verder te gaan.

 

We kunnen doorgaan op dezelfde weg als voorheen,al kiezen we nu wel de meest onmogelijke kits om te gaan bouwen,liefst zo moeilijk als mogelijk waarbij we een halve maand of meer zelfs investeren in research,zodat we alles weten over ons nieuwe project. We maken een perfect model dat precies zo eruit ziet als het origineel,zelfs met perfecte roest erop als nodig. Op een foto is het niet meer te onderscheiden van het origineel. Dit is out of the box,maar dan wel op een professioneel niveau.

 

Of we kiezen ervoor om de kit te gaan verrijken met PE of Resin. Allemaal perfecte toevoegingen die een lust voor het oog zijn om te zien op je model. Hiermee maak je dat het kijken naar het voltooide project een lust voor het oog is geworden. Perfect tot in de kleinste details,waarbij geen enkel detail is overgeslagen. Sommigen voegen er zelfs onderdelen aan toe die ze zelf hebben gemaakt.Dit geeft een nog meer bevredigend gevoel eraan. Gewoon uitermate gedetailleerd,perfect in de juiste kleuren en voorzien van zeer realistische kleur velden,waardoor het niet meer is te onderscheiden als model. En dit is semi scratchbouw,waar iedere bewonderaar met plezier naar kijkt en de complimenten over en weer komen en gaan.

 

En dan is er nog een kleinere groep die nog verder gaan. Die gaan hun projecten helemaal zelf ontwerpen op informatie verkregen via internet of andere bronnen. Deze mensen maken zelf hun werk tekeningen van het origineel.Plannen zelf tijdens de klus hoe te werk te gaan. Ook maken ze zelf alle onderdelen die nodig zijn om het project te verwezenlijken. Heel vaak hebben ze zelfs een eigen werk ruimte inmiddels opgebouwd waar ze,afgesloten van de wereld hun dierbare project verder perfectioneren. Hier komt alle ervaring en kennis samen hier moet je slim zijn en ook vooral teleurstellingen kunnen verwerken.Een onderdeel verkeerd gemaakt?.Of past het uiteindelijk niet in het geheel?. Dan moet je als modelbouwer dit onderdeel gewoon opnieuw kunnen maken zonder dat je de moed opgeeft. Maar uiteindelijk krijg je een model gereed die perfect is nagebouwd naar het origineel,waar alles zelf is gemaakt en waar de bouwer heel veel tijd in heeft gestoken om van basis materiaal(gekocht in de bouwmarkt bijvoorbeeld) het voorbeeld natuurgetrouw na te bouwen. Dit is full scratchbouw. Niet voor iedereen weg gelegd,maar erg spannend.

 

 

Modelbouw blijft een veel eisende hobby,dat blijkt. En een zekere creativiteit is daar zeker wel bij nodig.

 

www.homeghost.nl

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...