Artikelen database: D9R Armored bulldozer

Homepage » Artikelen database » D9R Armored bulldozer
[AFBEELDING]

 

 

 

Dit wordt het eerste deel in mijn tweede diorama project. Ik ga een scene afbeelden uit de tegenwoordige tijd. Het nieuwe project gaat ongetwijfeld wel langere tijd duren daar er meerdere grote onderdelen ineen zijn geweven hierin. Deze andere onderdelen zijn ieder een project op zich. Welke dat zijn laat ik nu nog voor geheim om het allemaal spannend te houden. Vast staat in ieder geval dat de D9R zeker de eyecatcher zal zijn in dit nieuwe dio project. Nu eerst wat gegevens van de D9R zodat we ook weten wat deze sterke bulldozer doet in het gevaarlijk gedeelte in de Golan hoogte. Dit schemer gebied welke ligt tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël laat niets te wensen over. Daarom dat het leger dit werkpaard sterk heeft beveiligd zodat er mee gewerkt kan worden zonder dat er gewonden kunnen vallen. Ik ben geen liefhebber van oorlogs geweld maar vind de D9R een prachtig en machtig stuk machinerie en dat maakt het voor mij zeer interressant om er een wat groter dio project van te gaan maken waar de omgeving later voor zichzelf gaat spreken. Ik heb er goed over nagedacht om dit project te gaan doen en vind dat het een prachtig onderwerp kan gaan worden in mijn wonderbare modelbouw wereld.

 

 

De DOOBI D9R in IDF dienst, heeft een 410 pk CAT motor en een trekkracht van 71,6 ton (ongeveer 716 kN). De DOOBI D9 heeft een bemanning van twee: operator en de commandant. Het wordt beheerd door de TZAMA (In het Hebreeuws: צמ"ה = ציוד מכני הנדסי, werktuigbouw apparatuur) eenheden van de Combat genie. De belangrijkste IDF modificatie is de installatie van een Israëlisch-en-klare voertuigbepantsering kit die bepantsering levert aan de mechanische systemen en de operator cabine. De operator en de commandant zijn beschermd in een gepantserde cabine ( "de cockpit"), met kogelvrij glas om ze te beschermen tegen de bommen, machinegeweren en sluipschutters. De IDF ontwikkelde ook een slat armor add-on  tegen raket aangedreven granaten (RPG) . Het ingebouwde armor pakket voegt ongeveer 15 ton extra aan het productie gewicht van de DOOBI D9R. De gewijzigde Caterpillar D9R bulldozers kunnen worden uitgerust voor uiteenlopende functies, zoals-crew bediende machinegeweren, rook projectors of granaatwerpers. De Israëlische pantsering en duurzame constructie van de DOOBI D9R maakt hem minder gevoelig voor landmijnen, IED e.d. De IDF gebruikt de DOOBI D9R voor een breed scala van combat-engineering taken, zoals grondwerken, het graven van grachten, aanleggen van zand barrières, het bouwen van vestingwerken, het redden geplakt, vernietigd of beschadigd gepantserde gevechtsvoertuigen, opruimen van landmijnen, detonerende IED's en explosieven, behandeling booby traps, clearing terrein obstakels en het openen van routes naar gepantserde gevechtsvoertuigen en infanterie, alsook structuren slopen, vaak gebeurd dit werk onder vuur.

(bron: Wickipedia )

 

De kit bestaat uit een prachtige redelijk grote doos met een mooie afbeelding erop. De deksel voelt niet glad en ook niet ruw aan maar geeft een zijdezacht gevoel aan je vingers als je erlangs strijkt. De eerste indruk is al goed!. Let op de schep...

 

 

 

 

Flinke inhoud met 366 onderdelen in geel/bruine kleur. Verder 270 delen in het zwart voor de tracks en 18 licht blauwe delen voor het raamwerk ( kogelvrij glas ) en dan nog een vinyl slang voor de hydraulische leidingen en metalen assen. Ook een plaatje met PE delen ontbreekt niet in de kit. Dus een flinke klus.

 

 

 

 

Prachtige details in de onderdelen welke op 24 sprue`s verdeeld zitten en iedere sprue is apart in cellofaan ingepakt zodat eventuele onderdelen die zijn losgekomen niet kwijtraken kunnen.

 

 

 

 

 

 

Tja veel sprue`s wat een gedetailleerd model kan weergeven..

 

 

 

Track onderdelen.

 

 

Glaswerk.

 

 

Metalen assen geeft later bewegende delen.

 

 

Goed beschermde decals.

 

 

Vinyl voor de olie leidingen bijgepakt.

 

 

paint schema`s en decal plaatsen.

 

 

Instructies als leidraad..

 

 

En wat plaatjes van deze instructies..

 

 

 

 

Er staan uiteraard meer plaatjes hiervan in de artikelen reeks van dit project.

 

Zo gaat hij worden.

 

 

En klaar voor de start in het eerste gedeelte van het nieuwe dio project. Volg het live hier in de site of in Facebook of een modelbouw BE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...