Artikelen database: Witte houtlijm

Homepage » Artikelen database » Witte houtlijm
[AFBEELDING]

afb

Welke modelbouwer kent deze lijm niet?. Met deze lijm kunnen we houten delen uitzonderlijk goed met elkaar verlijmen. Eenmaal droog is dit een bijna onverwoestbare verbinding, die heel gemakkelijk is aangebracht. Ook is deze lijm alom verkrijgbaar in verschillende volumes. Witte houtlijm (Polyvinylacetaat) is eigenlijk een samenstelling uit poeder of granulaat welke is vermengd met water. Hoewel Polyvinylacetaat niet -standaard- mengbaar is met water gaan deze twee wel samen met behulp van een bindmiddel. Dit noemen we dan een emulsie. Afgekort noemen we deze samenstelling PVAc. Dit materiaal is ook verwerkt in latex. Het wordt ook verwerkt als basis in kauwgom.

 

Witte houtlijm kent vele toepassingen om materialen ermee te verlijmen. Zo kunnen we er ook papier, karton, sommige stoffen en natuurlijk hout mee verlijmen. Ook wordt het gebruikt om in de plastic modelbouw doorzichtige delen mee te verlijmen (clearparts). Dit wordt gedaan omdat witte houtlijm ook een redelijke maar niet al te sterke verbinding geeft op kleine plastic delen. Met als grote voordeel dat het vrijwel doorzichtig opdroogd. Daarom dat ramen en/of cockpit verglazingen in de modelbouw ermee worden verlijmd. Helaas is daar ook een nadeel aan; Witte houtlijm lost heel langzaam op. Tenminste in de openheid zoals in de plastic modelbouw. Nu is dit een proces dat wel enkele jaren in beslag neemt. In de houtbouw komt dit niet voor omdat daar de lijm volledig wordt opgenomen in het materiaal, in tegenstelling tot plastic materiaal. De lijm is verder erg goed houdbaar. In een gesloten verpakking is het wel meer als een jaar houdbaar. De gemiddelde droogtijd van de houtlijm is ongeveer 24 uur. Daarna kan er per vierkante centimeter een belasting op van wel 50KG!

 

Ler er verder bij de verwerking op dat er geen direct contact is met ijzer. Dit geeft een verkleuring aan het hout en  de lijm. Vlekken die nog nat zijn kunnen meteen worden verwijderd met water. Eenmaal opgedroogde witte houtlijm is te verwijderen met aceton. De 'normale' witte houtlijm is niet waterbestendig. Het zal de verbinding losser maken als het nat wordt. Er is ook een sneldrogende variant welke in circa 15 minuten al de eindsterkte kan behalen maar dit is ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Er zijn inmiddels waterbestendige witte houtlijmen op de markt...

 

www.homeghost.nl

 

Dit artikel:

[LINK] 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...