Artikelen database: Leidraad voor fullscratch building 3

Homepage » Artikelen database » Leidraad voor fullscratch building 3
[AFBEELDING]

Het principe is eigenlijk simpel. Je neemt een blok Styropor (piepschuim ) en gaat dit bekleden met balsahout. Balsahout alleen of een blok Styropor alleen zijn niet sterk en breken erg snel. Maar voeg je balsahout en Styropor samen dan heb je een lichtgewicht krachtpatser. Niet te buigen zonder geweld, goed verwerkbaar en je kunt het bijna iedere vorm geven. Je fantasie en je handigheid is de grens.

 

Op naar de bouwmarkt!. Daar begint dit verhaal van de sandwich bouwwijze. In de bouwmarkt verkopen ze deze blokken Styropor in verschillende diktes. Bedoeld als isolatie. Maar wij gaan er hele andere en vooral leukere dingen mee doen. Ik heb dit principe al besproken in een ander artikel. Maar ik ben er zo enthousiast mee dat ik hierover nog eens wat dieper op wil ingaan. Bij de voorbereidingen heb je voor je model de technische gegevens gevonden. En zo weet je de hoogte, breedte en lengte van de model. We starten door eerst een groot blok Styropor te maken waar we met gemak de drie maten voor de romp uit kunnen gaan halen (lengte x breedte x hoogte ). Hiervoor lijmen we enkele lagen Styropor op elkaar met montage kit. Gebruik geen lijmen waarin oplosmiddelen zitten die aggresief zijn. Bisonkit bijvoorbeeld lost Styropor helemaal op als sneeuw voor de zon. Montage kit doet dit niet, op een uitzondering. De kracht kitten. Deze bevatten wel een oplosmiddel. Maar de gewone of de speciaal voor Styropor gemaakte montage kitten doen dit niet. Neem ook steeds minstens 8 uur rust tussen de verschillende lijmfases met montage kit in. Deze tijd heeft de kit minstens nodig om goed uit te harden, waarna de verbinding nooit meer losgaat. Als we eenmaal een groot blok gereed hebben, nemen we een kapzaag met fijne vertanding.

 

afb

Om het Styropor later goed te kunnen bekleden, nemen we 1,5 mm dikke balsa houten plankjes welke verkrijgbaar zijn in de betere modelbouw winkel, hobby shop of we bestellen ze online in een internet winkel. En met de dikte van 1,5 mm balsahout in gedachten nemen we de als eerste de breedte van de romp op het dikste punt en trekken hier twee maal 1,5 mm vanaf. Immers we bekleden het blok later aan stuur en bakboord zijd ermee. Dan trekken we een mooie rechte lijn precies in het midden van het blok en dan trekken we een rechte lijn. De breedte van de romp op het breedste punt nemen we en trekken daar 3 mm vanaf voor de bekleding. Dan delen we dit door twee en tekenen we aan beide zijden van de middellijn een helft af vanaf de middellijn. En zo kunnen we dan de breedte van de romp uit het blok zagen met de kapzaag. Daarna zagen we de lengte juist af. De hoogte laten we nu nog met rust. En dan komt de kunst om uit dit blok de rompvorm te gaan halen. Teken daarvoor de romp contouren af op he tblok en zaag het ruw eruit. Daarna met een rasp en schuurpapier gaan we de uiteindelijke vorm erin maken. Nadat we hiermee tevreden zijn, gaan we pas de juiste hoogte eruit halen. Op deze manier is er al veel materiaal weg door de vorm en dat geeft ons minder moeite om de hoogte eruit te gaan zagen en voorkomt ook het scheef zagen omdat de oppervlakte smaller is.

 

En zo hebben we dan een gevormd blok Stropor materiaal. Als eerste gaan we dit met fijn schuur papier glad maken zodat oneffenheden afgevlakt worden. Als de romp niet langer is als ca. 50 cm kunnen we dit gaan bekleden met het balsahout. Is de romp langer dan moeten er ook hier spanten tussenin komen om breken te voorkomen omdat het nog niet is bekleed. We zagen dan de Styropor vorm in blokken en maken de spanten door plankjes, welke groter zijn als de romp diameter, ertussen te plaatsen en af te tekenen. Kwestie van eruit zagen daarna en de schotten of spanten aan de boven en onderzijde te voorzien van vierkante openingen. Nu kunnen we steeds een blok Styropor tegen een schot lijmen met montage kit en aan de boven en onderzijde voorzien van een vierkante lat welke in de openingen past om er stevigheid aan te geven. Ik neem hiervoor altijd vierkant 8 mm. Dit is goed verkrijgbaar alom en is ook makkelijk te bewerken.  Zorg wel dat deze latjes niet uitsteken aan de boven en onderzijde. En nadat we dan zo de gehele lengte hebben samengesteld en de vierkante latjes mooi hebben afgezaagd op dezelfde lenge als de romp kunnen we het geheel gaan bekleden. Als er grote bochten en/ of vormen zijn kan het heel vaak helpen om het balsa plankje nat te maken met koud water. Gebruik nooit heet water.

 

Druk het plankje goed aan in de aangebrachte montage kit en fixeer het meteen op die plaats vast met een knopspeld. De montage kit brengen we aan in een niet al te dikke druppels welke gelijkmatig zijn verdeeld. Steek de spelden scheef in het balsa plankje zodat ze niet terug eruit kunnen schuiven tijdens het droog proces. Zoals in de foto is te zien. Ook zien we in de foto de spanten zitten die onderling met elkaar zijn verbonden door het 8 mm latje.

 

www.homeghost.nl

  
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...