Artikelen database: Leidraad voor fullscratch building 2

Homepage » Artikelen database » Leidraad voor fullscratch building 2
[AFBEELDING]

Omdat ik schepen scratch, wil ik met dit deel dieper erop ingaan op het bepalen van de materialen, werkwijzen en bouwen.

Nadat je je een aantal weken (althans dat doe ik erover ) bezig hebt gehouden met het goed verzamelen van materiaal om je project goed te kunnen gaan bouwen wordt het tijd om eerst enkele keuzes te gaan maken voor de materialen en de werkwijzen om het project te voltooien. De eerste keuze is om te gaan bepalen hoe je de romp wilt gaan maken. Natuurlijk kun je alle twee de verschillende bouw methodes ook onderling met elkaar gebruiken. Dat ligt zuiver aan je handigheid en vooral aan je doorzettingsvermogen en aan je ervaring. Ook bij een keuze uit een van de drie basis methodes spreekt ervaring mee. Als je met een van deze methodes al eens hebt gewerkt en je hebt er een uitstekend resultaat mee behaald, waarom zou je dan niet daarmee verder gaan?. Aan de andere kant zou je ook kunnen denken dat je alle twee methodes wilt gaan beheren. Wat je keuze ook wordt of is, elk van de drie methodes beheerst een andere werkwijze en elke methode is goed om te gaan gebruiken. En zeker niet te vergeten, elke methode is een verhaal op zich.

 

Spantenbouw:

Bij deze methode maak je de romp uit een aantal schotten (lees = spanten) welke de juiste vorm van de romp hebben. Deze spanten hebben een verloop vanaf de boeg naar het achtersteven welke je als scratchbuilder zo natuur getrouw als mogelijk moet proberen na te bootsen. Hierbij is een zogenaamd " spanten plan " onontbeerlijk. Deze spanten zaag je uit stevig hout. Denk hierbij aan multiplex, MDF of een exotische houtsoort. Gebruik geen zachte houtsoorten zoals balsahout. Later zullen de spanten onder druk komen te staan door de beplanking. Zachte houtsoorten zullen gaan buigen. Na het uitzagen van de spanten is het tijd om de kiel te gaan maken. Als je model lang is, kun je de kiel ook uit twee delen maken. Verbind de twee kiel delen onderling d.m.v. een pen en gat verbinding. En gebruik het liefst witte houtlijm hiervoor. Plaats de twee delen ook op een volkomen gladde en rechte oppervlak om een scheve kiel te voorkomen. De spanten moeten uiteraard ook volkomen recht op de kiel worden gelijmd. Daarvoor zijn er talloze mogelijkheden. Een van de simpele mogelijkheden is om de spanten te verlijmen op de kiel door Lego blokjes bijvoorbeeld te gebruiken. Deze zijn in de hoeken altijd (mits niet beschadigd) volkomen recht en zullen je helpen om de spanten recht te verlijmen op de kiel. De Lego blokjes plaats je dan in de hoeken waar de spanten en de kiel samen komen. Plaats op iedere hoek een steen met bijvoorbeeld een klemmetje.

Deze manier van monteren is bedacht door Pter van modelbrouwers.nl. Het is erg simpel, maar zeer doeltreffend en geeft een haakse verlijming van de spanten op de kiel.

 

Bouw ook altijd deze spanten constructie in een opstelling waar de kiel absoluut niet kan scheef trekken. Immers het hout wordt nat door het werken met de lijmen. En dat bevordert het scheeftrekken. Er zijn in de modelbouw handel speciale bouwtafels te koop hiervoor. Later worden de spanten onderling verbonden door langsliggers en de verschillende dekken. En deze constructie wordt dan uiteindelijk bekleed met dunne houten latjes aan de buitenzijde, waarbij je altijd eraan moet denken om aan de stuurboordzijde evenveel stappen te monteren als aan bakboordzijde om ook weer het scheeftrekken te voorkomen. Het zou te ver gaan om hier nu verder dieper op in te gaan. Daarover leiden vele wegen naar Rome. Vast staat in ieder geval dat de rompbouw het hoofdbestanddeel is in je project. Een goede en rechte romp is een vereiste. Daarom moet je veel aandacht, nauwkeurigheid en zeker veel geduld hebben om een goed resultaat neer te zetten. Maar dat hoort er nu eenmaal bij om een solide basis te bouwen voor je project.

 

www.homeghost.nl

  
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...