Artikelen database: Leidraad voor fullscratch building 1

Homepage » Artikelen database » Leidraad voor fullscratch building 1
[AFBEELDING]

Full scratchen is erg leuk, leerzaam en vooral spannend. Het bouwen uit een kit geeft een enorme bevrediging maar zelf een model na gaan bouwen op informatie wat je op internet vind of in bladen. Het zelf uitzoeken en omrekenen naar de door jou gekozen schaal en ook daarvan uiteindelijk zelf een werk tekening van gaan maken dat is leven, dat is full scratch building. Toegegeven, het is niet voor iedereen weg gelegd. Maar wie niet waagt die niet wint. Persoonlijk denk ik, dat als je eenmaal een full scratch project met goed resultaat hebt afgesloten, en je ziet jouw model daar staan. Jouw model wat je helemaal alleen hebt gebouwd, niet uit een kit maar helemaal zelf met je eigen handen. Dat geeft een enorme kick. Dit is een gevoel wat alleen voor full scratch bouwers is weg gelegd.

 

Ik wil proberen om dit gebeuren eens vast te leggen in dit artikel. Omdat er wel meer bij komt kijken zal ik over dit onderwerp enkele artikelen schrijven, een artikel is niet afdoende.

 

Bij mij begint het met het verliefd worden op een origineel. Dit is niet direct te beschrijven, maar we kennen het allemaal wel. Daar staat jouw nieuw project. Dit wordt het. Hier voel je meteen een band mee . Ja, dit voorbeeld ga je bouwen. maar je moet wel weten hoe. De eerste stappen worden dan meteen het zoveel als mogelijk opzoeken van beeldmateriaal, foto`s misschien video`s. Ook technische informatie hoort daarbij. Dat zijn altijd de eerste stappen in het voorbereidend werk voor een nieuw full scratch project. Op internet zijn altijd wel heel veel foto`s te vinden. Gebruik internet ook hiervoor. Zoek op verschillende zoek termen. Een voorbeeld is bijv. de Emma Maersk. Je kunt als zoekterm alleen de naam ingeven, waarbij je al meteen een flinke slok foto`s krijgt geleverd. Klik ook eens op afbeeldingen om nog meer plaatjes te mogen zien en sla deze altijd meteen op. Let erop dat je zoveel als mogelijk foto`s vind en ook onder verschillende hoeken. Zo kun je van alleen al de boeg van een schip soms wel 20 verschillende plaatjes vinden. Allen van dezelfde boeg maar onder een andere hoek genomen geeft je een uitstekende leidraad later. Al heb je van dezelfde boeg ineens 20 foto`s op je harde schijf staan, dat is niet erg. Ooit komen ze tijdens de looptijd van je project van pas. Blijf ook altijd zoeken tijdens de loop tijd van je project naar informatie en foto`s. Daar heb je alleen maar profijt van. Op die manier weet je ook dat je altijd terug kunt vallen op een schat aan foto`s.

 

Bekijk ook (als mogelijk ) video`s op bijvoorbeeld Youtube van je project. Heel vaak staan er filmpjes over je keuze op Youtube. Je kunt er versteld van staan. Zolang je maar de naam goed speld en/of de juiste zoekterm ingeeft. Video`s van je nieuw project geven het gunstig effect dat je ineens nog meer hoeken in het origineel ziet die je niet kunt zien in foto`s, omdat deze stil staan. En wat is er nu mooier dan je voorbeeld te zien bewegen?.

 

Daarna is het tijd om wat achtergrond informatie te gaan verzamelen. Denk hierbij aan technische gegevens zoals lengte, breedte, hoogte en snelheid enzovoorts. Als je een origineel gaat scratchen moet je natuurlijk ook weten hoe het werkt en wat de prestaties zijn. Zo kun je je ook vele malen beter een beeld vormen over het origineel en weet je ook beter waar je op moet letten betreffende de afwerkingen. En als toeschouwers vragen hebben kun je deze ook goed beantwoorden.

 

Daarna is het tijd geworden om op internet eens te gaan kijken of er misschien wel goede bouw tekeningen zijn te krijgen. Soms zijn ze gratis en soms moet je er een klein bedrag voor betalen. Maar helaas kom je soms ook niets tegen. En dan blijft er niets anders over als dat je de tekeningen zelf moet gaan maken. Een wijze raad is, dat je geen full scratch project moet gaan doen als je er geen werk tekening(en) van hebt. Met voldoende foto`s en technische informatie is het vaak heel goed mogelijk om er een werk tekening van te kunnen maken. Lukt het je niet meteen, dan is er misschien iemand uit de omgeving die je ermee kan helpen. Of (nog beter ) probeer het gewoon zelf.Dat is zeer leerzaam en geeft je de kans om meteen vertrouwt te raken met je project. Door het tekenen krijg je veel meer een "band " met je project.

 

www.homeghost.nl 
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...