Artikelen database: Werkplaats

Homepage » Artikelen database » Werkplaats
[AFBEELDING]

Mijn werkruimte bestaat uit een rechthoekige ruimte in onze kelder. Deze ruimte is helemaal geisoleerd en voorzien van centrale verwarming. Er is een klein raampje,en deze bied mij uitzicht op de straat voor ons huis. Ik heb deze ruimte geheel ingenomen om hier mijn hobby te kunnen beoefenen zonder de overige gezinsleden daarmee te overstelpen. En zo is het uiteindelijk gekomen dat ik deze ruimte heb omgetoverd tot een kleine werkplaats. Hier kan ik ongestoord lekker bouwen en sleutelen aan mijn projecten. In de winter lekker warm en heerlijk koel in de zomer. Het grote voordeel daarvan is dat de ruimte altijd een constante temparatuur heeft en dat komt ten goede aan de modellen.

 

Een werkplaats is, in mijn ogen, compleet met een recht werkblad, goed gereedschap, een of enkele machines die je het werken aangenamer maken, een goede verlichting, flink wat modelbouw gereedschap, teken en meetgereedschap, een wand om je 1:1 werktekening aan op te kunnen gaan hangen, wat kastjes om je materiaal in kwijt te kunnen, opslagmogelijkheden om je basis bouw materialen te bewaren, een goede stoel op de juiste hoogte (om je rug te sparen ), en natuurlijk een goede deur om je te kunnen afzonderen van de wereld. Dat laatste is in mijn ogen ook belangrijk. Immers je wilt je helemaal kunnen overgeven aan je behoefte en niet afgeleid worden door je omgeving.

 

afb


Daarom heeft mijn werkruimte een stevig bureau.Hierop plaats ik mijn modellen waar ik aan het werken ben. Erg belangrijk is,dat het werkblad recht is. Dit is de "basis". Van hier vandaan kun je de modellen mooi in elkaar bouwen, zonder het risico dat je per ongeluk het anders scheve oppervlak gaat gebruiken als ondergrond met alle nare gevolgen van dien. Natuurlijk gebeurd het regelmatig dat ik per ongeluk in het bureau oppervlak snijd met een scherp mes. Dat is eigenlijk niet te voorkomen. Daarom schuur ik ook regelmatig dit oppervlak met fijn schuurpapier zodat het niet een onregelmatig oppervlak gaat krijgen. Door het schuren gaan de lijmrestjes weg en de lijntjes van het mesje daarin worden ook weer mooi strak. Ik doe dit gemiddeld een keer per twee weken of soms een keer per dag als er veel lijm of rotzooi per ongeluk is opgekomen. Verder heeft mijn bureau natuurlijk enkele lades. Hierin berg ik de 'tere' gereedschappen in op. Denk hierbij aan die kleine zaagblaadjes van de figuurzaag of de vele lijmtubes. Ook berg ik hierin het soldeertin op of de scherpe hobby mes setjes. Zo is alles meteen lekker bij de hand en het heeft een vaste plaats zodat ik nooit lang hoef te zoeken. Aan de andere zijde van het bureau is een afsluitbare kast. Ik heb hierin al mijn hobby en werk tekeningen liggen. Zo raken die nooit zoek of kunnen per ongeluk worden beschadigd. En door het af te sluiten kan ook niemand deze eruit nemen. Geschikt om jaren te bewaren. Misschien komen ze ooit weer eens van pas. En natuurlijk enkele opberg kastjes aande wand. Hierin kan ik kleine onderdelen of losse mesjes e.d. goed bewaren. Ik was begonnen met een kastje. Inmiddels heb ik er al twee hangen die bezet zijn. En als laatste heb ik nog een stofzuiger in mijn hobby kelder. Niet alleen bedoeld om de boel schoon te houden, maar ook om tijdens werkzaamheden stof meteen van het model af te zuigen. Zo zie je maar....een scratchbouwer kan bijna alles gebruiken.

 

www.homeghost.nl

  
 
[x]


« Vorige
Volgende »

 
Een ogenblik geduld...